top of page

ACTIVITEITEN LEERJAAR 2

Conris Summer Course


  • Wat heb ik gedaan?

In de zomervakantie werd de Conris Summer Course in Nederland gehouden, zelfs in Den Bosch. Dit is een cursus die in samenwerking met verschillende hogescholen uit heel Europa wordt gehouden en waarbij elke keer een speciaal thema centraal staat. Deze cursus had als thema Watermanagement (How the Dutch do it). Er werd gekeken naar hoe Nederland werkt op het gebied van werken met en tegen water, hoe waterstijging in zijn werk gaat en hoe er bij rampen (overstromingen) gehandeld wordt en zou kunnen worden. 


De eerste dagen stonden in het teken van gastcolleges, waarbij er gesproken werd over het doorbreken van dijken, over evacuaties bij overstromingen (door mensen die dit ook echt hebben gecoördineerd), over het berekenen van waterstanden en over het plan: ruimte voor de rivieren. 


Ook is er een bezoek gebracht aan een waterzuivering van Waterschap de Maas en Aa, waarbij rioleringswater gezuiverd wordt en vanuit daar naar de rivieren stroomt. Uit het afval dat uit het water wordt gehaald, worden biogassen gemaakt, die gebruikt worden om de vrachtwagens van de afvalverwerking op te laten rijden. 


Een bezoek aan Dordrecht stond ook op het programma, dit is een stad die volledig omringd wordt door water, er stromen namelijk 3 rivieren langs. Dit heeft een grote impact op de stad, als het water stijgt, zal dit ook tot in het oude centrum kunnen stromen. Om zoveel mogelijk wateroverlast te voorkomen, en de inwoners zo goed mogelijk te beschermen, zijn er huizen achter stadswallen gebouwd. Deze wal moet zoveel mogelijk water, zo lang mogelijk tegenhouden. Ook heeft elk huis een speciale plank ter beschikking om het huis te beschermen tegen water. In het nieuwere gedeelte van Dordrecht zijn hogere gebouwen gebouwd, speciaal ook om mensen uit lager gelegen gebieden naar toe te kunnen evacueren in geval van nood. 


Alle informatie die we de eerste drie dagen van de cursus hebben gekregen, kwamen later terug in de casus die we behandeld hebben: de overstromingen in Limburg. Daarbij werden we in groepen verdeeld en moesten we allemaal vanuit een andere actor de situatie benaderen. Ik was ingedeeld in de groep van de GHOR, waarbij we een plan moesten maken om mensen te evacueren in een bepaald gebied, die er zelf niet uit konden komen. Door het uitvragen van informatie, het constante schakelen tussen alle groepen (andere hulpdiensten) en door het samenwerken, hebben we de casus tot een goed einde weten te volbrengen. 


Na de casus hebben we een mediatraining gehad van Ab Bertholet, waarbij crisiscommunicatie aan bod kwam. Dit kwam goed van pas, de laatste dag van de cursus hebben we namelijk vanuit “onze” actoren een persconferentie gehouden. Dit was voor mij best wel buiten mijn comfortzone, aangezien het en in het Engels was, en voor een groep mensen die ik die week had leren kennen. Maar juist om die redenen wilde ik dit heel graag doen. 



  • Wat is de link naar het werkveld?

Deze hele cursus heeft alleen maar mijn beeld van crisiscommunicatie bevestigd. De casus was het hoogtepunt van de week voor me, aangezien we daar echt aan de slag mochten met dit onderwerp. 


  • Welke competenties zijn aan deze activiteit te koppelen?

1. samenwerken

2. verdiepen

3. presteren onder (tijds)druk

4. communicatie


  • In hoeverre beheers ik deze competenties en welke punten kan ik nog verbeteren?

  1. Samenwerken gaat me goed af, het maakt niet uit of ik mensen wel of niet ken, het samenwerken gaat goed.

  2. Verdiepen in onbekende materie gaat ook goed. Zeker omdat het een onderwerp was waar ik me zelf voor had ingeschreven, vond ik het interessant. Het was een extra verdieping op onderdelen die ik in het eerste jaar van de opleiding heb gehad.

  3. Presteren onder druk kwam bij de casus naar voren, we werden overspoeld met informatie en moesten daar zelf onze weg in vinden in een redelijk korte tijd, iets wat prima ging.

  4. Het stuk communiceren met de medestudenten ging goed en ik heb door te presenteren een stap gezet in mijn ontwikkeling. Ik vind het nog steeds wel spannend om voor een groep te staan en iets te vertellen, maar sindsdien heb ik wel veel meer vertrouwen in dat het goed komt.



ZIROP Maasstadziekenhuis


* Wat heb ik gedaan?


ZIROP staat voor ziekenhuis rampenopvangplan, dat wil zeggen dat er na een groot ongeluk of een ramp een grote stroom slachtoffers naar een ziekenhuis wordt vervoerd en daar moet worden behandeld. Door de grote toestroom van mensen, moet er anders worden gehandeld op de spoedeisende eerste hulp, dan op normale dagen. Om in noodsituaties voorbereid te zijn, worden er oefeningen gehouden om het personeel te trainen, de protocollen na te lopen en te kijken waar eventuele knelpunten zijn. Dat was ook het geval bij de ZIROP in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam. Het scenario wat daar was, was een ontploffing van een gasfles op een open dag van een MBO-school. 

De slachtoffers die binnen werden gebracht, hadden voornamelijk botbreuken, klein letsel van rondvliegende scherven, letsel door struikelen of wat schaafwonden. Zij zijn op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan. Een aantal slachtoffers was er echter slechter aan toe en werden door de ambulance binnen gebracht. 


Het personeel van het Maasstadziekenhuis moest handelen op de slachtoffers die binnen kwamen, zij hadden geen idee hoeveel het er zouden zijn en wat voor letsel ze konden verwachten. Tijdens de oefening kwamen een aantal punten naar voren waar ze tegenaan liepen, zoals de grote toestroom en het personeel wat opgeroepen moest worden, en nog naar het ziekenhuis toe moest komen. Door deze punten in kaart te brengen, kan er actie op worden ondernomen, zodat er in de toekomst een compleet draaiboek klaarligt in het geval van calamiteiten. 


*Wat is de koppeling naar het werkveld? 


Een ZIROP kan door allerlei dingen noodzakelijk zijn, een groot ongeval waarbij veel voertuigen betrokken zijn en veel slachtoffers zijn, een terroristische aanslag of een andere onverwachte gebeurtenis waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals hierboven in het scenario omschreven. Dit valt dus ook in verschillende domeinen van het werkveld. 

Ook het voorbereiden op en het trainen van het ziekenhuispersoneel hoort bij het werk waar een veiligheidskundige aan bij kan dragen. Door het opstellen van protocollen, het schrijven van veiligheidsplannen en het implementeren van verbeteringen die naar voren komen na de evaluatie, kan een ziekenhuis zich ook daadwerkelijk verbeteren en beter voorbereid zijn op calamiteiten en een grote toestroom van patiënten. 


*Welke competenties zijn aan deze activiteit te koppelen?

  1. Het presteren onder druk 

  2. Omgaan met onverwachte situaties

  3. Samenwerken met verschillende afdelingen en disciplines

  4. Communicatie


*In hoeverre beheers ik deze competenties en welke punten kan ik nog verbeteren? 

  1. Presteren onder druk is iets wat me in de ene situatie beter af gaat dan de andere. Over het algemeen kan ik goed presteren als er druk op me staat, maar het komt ook nog wel eens voor dat de druk te groot wordt, en dat ik daardoor dichtklap. Dit is iets wat ik door middel van cursussen hoop te leren, dat ik dan wat zekerder word en beter overeind blijf. 

  2. Het omgaan met onverwachte situaties is iets wat me prima afgaat, ik vind het juist een uitdaging als iets niet helemaal zo gaat als dat het gepland was. 

  3. Samenwerken is iets wat aan de ene kant heel erg goed gaat, in groepsprojecten heb ik geen problemen ervaren en ook op het werk ervaar ik geen echte problemen met samenwerkingen. Een van de dingen die ik nog wel kan leren is om wat meer te delegeren, aangezien ik soms de neiging heb om teveel werk naar mezelf toe te trekken. 

  4. Communiceren is iets wat me vrij goed afgaat, waar ik me op dat punt nog kan ontwikkelen, is het leren omgaan met weerstand in gesprekken. Ik kan me naar anderen toe goed duidelijk maken en gesprekken verlopen altijd soepel. 

* Ook heb ik een ZIROP-oefening gedaan in het Amphiaziekenhuis in Breda en een oefening in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Ondanks andere scenario’s is de opzet van oefeningen wel ongeveer hetzelfde geweest. Alleen bij het Amphiaziekenhuis in Breda was het een Multidisciplinaire oefening waar ook brandweer en politie aan meededen. 




ME-trainingen


*Wat heb ik gedaan? 


Net als vorig jaar heb ik via 2-Rescue deelgenomen aan verschillende ME-trainingen. Ik had daarbij deze keer geen rol als relschopper, maar als een gewonde agent waarbij ze levensreddend moesten handelen. Voor mij was dit een mooie kans om een communicatieve rol te spelen waarbij ze ook nog wat konden leren van me. Door eerdere trainingen en cursussen ken ik de protocollen die zij moeten weten, en kon op die manier ook extra uitleg geven. 


*Wat is de link naar het werkveld?


De link naar het werkveld is het volgende: de politie moet net als andere hulpdiensten trainen en optreden in nood-situaties. Die trainingen is iets wat ik ontzettend belangrijk en waardevol vind, en ik zie mezelf ook deze oefeningen wel ooit organiseren. 


*Welke competenties komen hier aan bod?


De belangrijkste competenties hier zijn: samenwerken, communiceren, evalueren en presteren onder druk, competenties die bij mij allemaal steeds beter gaan, ik kan me steeds beter verwoorden ook dankzij deze trainingen. 




Meeloopdag Academie van de ambulancezorg + TECC training


*Wat heb ik gedaan?


Tijdens de meeloopdag bij de academie van de ambulancezorg in Harderwijk heb ik een kijkje mogen nemen in het opleidingstraject wat ambulanciers en ambulanceverpleegkundigen doorlopen. In de ochtend werden er zaken uitgelegd over het handelen in noodsituaties, heb ik een rondleiding gehad over het terrein en gesproken met verschillende cursisten en trainers. Daarbij ben ik te weten gekomen dat de opleiding zeer divers is, zowel qua cursisten als qua inhoud. Het is een mooie afwisseling tussen theorie en praktijk, waardoor opgedane kennis ook meteen in de praktijk kan worden toegepast. 

In de middag mocht ik met de assessoren meekijken bij een TECC-training, een Tactical Emergency Casuality Care training. Dat wil zeggen: een training in de hot en warm-zone bij een incident (dit zijn de meest gevaarlijke zones bij het incident. In de hot-zone dreigt nog accuut gevaar, in de warm-zone is het iets veiliger). In dit geval was het een schietpartij waarbij er nog slachtoffers zowel in de hot- als in de warm-zone lagen die levensgevaarlijk gewond waren. Deze moesten dus onder druk geholpen worden en de verpleegkundigen moesten de geleerde vaardigheden toepassen. Na elke ronde werd er geëvalueerd wat er goed ging en wat er misschien beter kon. 


*Wat is de link naar het werkveld?


Zoals ook bij eerdere activiteiten is het trainen, oefenen en opleiden van hulpverleners de link naar het werkveld. Als hulpverleners niet op de juiste manier getraind en opgeleid worden, kunnen ze bij crisissen en rampen ook niet op de juiste manier handelen. Door dit te zien, heb ik een beter inzicht gekregen in hoe de kennis van deze tak hulpverleners tot stand komt.


*Welke competenties komen hierbij kijken?

  1. Het presteren onder druk

  2. Omgaan met onverwachte situaties

  3. Samenwerken met verschillende afdelingen en disciplines

  4. Communicatie

  5. Trainen, opleiden en oefenen



Peerassessor bij Avans 
In het begin van het tweede leerjaar werd er via Brightspace een bericht geplaatst over het worden van peerassessor voor de eerstejaars studenten van de IVK-opleiding. Als tweedejaars help je dan mee bij de practica van de eerstejaars en geef je ze feedback op hun presentatie bij dit vak. Daarbij breng je ook een stukje kennis over wat we vorig jaar hebben opgedaan en wij krijgen daar uiteindelijk ook weer feedback op.
Tijdens het eerste practicum waren de assessments online, dat was wat lastiger, omdat je dan niet goed de lichaamstaal van degene tegenover je kan zien. Ik vond het tweede practicum dan ook fijner om te hebben, dat was gewoon fysiek. Daarbij was ons gezegd om vooral te letten op of onze feedback aankwam. Dit konden we testen door middel van luisteren, samenvatten en doorvragen. De feedback werd door de eerstejaars goed ontvangen en begrepen. 
Aan het eind van het practicum werd gevraagd aan de eerstejaars om een feedbackformulier in te vullen over de peerassessoren, daarbij kwamen de volgende zaken naar voren:- Geeft duidelijke feedback- Feedback is goed onderbouwd met voorbeelden- Opbouw van de feedback is fijn en opbouwend
Dat kwam eigenlijk bij alle 4 de groepjes terug. Het enige was dat ik iets rustig mag praten, dan is het nog duidelijker te volgen.Voor mij is het geven van de feedback een goede manier om dit te oefenen, dit zal later in het werkveld ook zeker terugkomen en het is een van de competenties die we ook moeten beheersen als veiligheidskundige. Het leukste aan het zijn van peer-assessor vind ik dat je anderen kan helpen en begeleiden bij de practica. Je draagt je kennis over die je in het eerste jaar hebt opgedaan en helpt de eerstejaars studenten beter te presteren. Verder vind ik het fijn dat ik kon oefenenen met feedback geven, aangezien dit iets is wat ook veelvuldig in het werkveld, maar ook in het dagelijkse leven voorkomt. Tot slot vond ik het samenwerken met andere tweedejaars die ik nog niet kende leuk, ook in het werkveld moet je met verschillende mensen samenwerken en samen een mening vormen om tot een conclusie te komen. Dit was een mooie manier om dit te kunnen oefenen. Dit was de eerste keer dan nog wel wat lastiger, het niet kennen van andere studenten en de enige zijn uit de klas die daar zat, terwijl veel anderen elkaar al wel kenden. Na de eerste keer was dit gevoel ook weg gelukkig. Het andere lastigere vond ik de eerste keer het formuleren van de feedback, we hadden een beoordelingsformulier gekregen met een richtlijn voor een cijfer. Daar richtte ik me teveel op. Door de practicumbegeleiders heb ik tips gekregen dat ik meer op de inhoud kan beoordelen en daar feedback op te geven. 
Ik denk dat mijn sterke punten bij feedback geven het verwoorden van de feedback zijn, het geven van tips en kritische vragen stellen. Ik mag daar alleen nog wat zekerder in worden, dat ik wat meer in mezelf geloof dat wat ik zeg ook klopt.
Al met al was het voor mij zeer nuttig om me op te stellen als peer-assessor en was het een leerzame ervaring. 

Meeloopdag bij de afdeling Crisismanagement Veiligheidsregio Limburg-Noord

Iets wat ik al sinds vorig jaar probeerde te regelen, was een dag mee te lopen bij de afdeling crisisbeheersing/ crisismanagement van een veiligheidsregio. Dit heb ik mogen doen bij veiligheidsregio Limburg Noord, in het hoofdkantoor in Venlo. Via de stagiair die daar begin dit jaar stage liep ben ik op de afdeling terecht gekomen. Eerst werd ik welkom geheten en heb ik een korte rondleiding gehad over de afdeling, waar een duidelijke structuur aanwezig is voor als er een ramp of crisis is. Er zijn verschillende werkplekken ingedeeld met bordjes boven de bureaus van welke afdeling ten tijde van crises waar zit. 
De echte werkdag begon daar met een aantal meetings, de week werd geopend door een meeting met een aantal mensen op kantoor, maar nog veel meer die door de regio verspreid zaten van verschillende expertises en verschillende disciplines. Tijdens deze vergadering werd het algemene beeld van de afgelopen week doorgenomen, maar ook de verwachte zaken van de lopende week kwamen aan bod. Alles waaruit een crisis zou kunnen ontstaan, kwamen aan bod. Daarbij kan gedacht worden aan grote problemen zoals een nieuwe pandemie, maar ook het weerbeeld kwam aan bod.
Vervolgens was er nog een interne meeting, waarbij zaken aan bod kwamen die in het team speelden en waar actie op ondernomen moest worden. Zo wordt er gewerkt aan een nieuwe database die gekoppeld wordt aan een kaart, zodat incidenten zichtbaar zijn en daar eventueel al preventief op in kan worden gespeeld als er een bepaald risico is.
De meeloopdag eindigde met een presentatie die gegeven werd door een van de veiligheidskundigen van de afdeling. Er werd inzicht gegeven over wat er allemaal speelt in het team en hoe ze te werk gaan bij crises. 
Na deze meeloopdag weet ik zeker dat crisisbeheersing en crisismanagement zaken zijn die bij mij passen. Het afwisselende werk, niet precies weten wat een dag zal brengen en het schakelen onder druk past goed bij me. 

Meeloopdag bij de afdeling Risicobeheersing Brandweer Veiligheidsregio Limburg- Noord

Vanuit de veiligheidsregio Limburg-Noord was geregeld dat ik ook een kijkje mocht nemen bij de brandweerkazerne van Venlo. Daar aangekomen heb ik eerst een uitgebreide rondleiding gekregen, waarbij er uitleg werd gegeven over verschillende voertuigen, de verschillende taken binnen de brandweer, maar ook hoe een werkdag er ongeveer uit kan zien (als er geen uitrukken zijn). Tijdens de rondleiding kwam ik er achter dat ik al behoorlijk wat weet van de protocollen van de brandweer door de trainingen die ik met 2-Rescue gehad heb en door mijn interesse in dit vakgebied. 
Na de rondleiding heb ik een tweetal presentaties gehad, een over de omgevingsveiligheid en wat de brandweer daarin voor rol heeft, de ander ging over de rol van de brandweer omtrent veiligheid in gebouwen en woningen en de inrichting daarvan. Hier had ik nooit echt bij stilgestaan dat zij daar zo’n grote rol in spelen. 
Na deze dag weet ik wel dat het stuk rondom veiligheid in gebouwen en het bouwen van woningen niet echt iets voor mij is, omdat je daar ook een behoorlijk technisch inzicht in moet hebben omtrent brandveiligheid en brandbare materialen etc. En dat is iets wat mij niet heel erg ligt. 
Het was wel een hele leerzame en zinvolle dag, zeker omdat ik heb kunnen zien wat er allemaal komt kijken bij het verkrijgen van bouwvergunningen omtrent brandveiligheid, maar ook bij het uitgeven van vergunningen voor bijvoorbeeld evenementen heeft de brandweer een belangrijke taak. 

Online cursus Crisisbeheersing
Via Brightspace werd een online cursus aangeboden over crisisbeheersing, waarbij ik verschillen geleerd heb over wat een crisis is en wat een ramp. Er werd tijdens de cursus ingegaan op de verschillende taken en rollen van ketenpartners en het verschil tussen lokale, regionale en nationale rampen en crises. De belangrijkste processen die tijdens crises in werking treden werden benoemd en ook hoe de alarmering en de opschaling (GRIP) verloopt. Zowel de processen tijdens de crises kwamen aan bod, maar ook de zaken die ter voorbereiding (preventie ) op de crises genomen worden, kwamen voorbij in de cursus. 
De laatste module ging over de verschillende crisispartners en welke rol deze spelen ten tijde van een crisis. 
Door het volgen van deze online cursus en het beantwoorden van de vragen aan het eind van de modules heb ik meer inzicht gekregen in hoe er wordt opgetreden bij een crisis en welke voorwaarden er nodig zijn om op te schalen naar een grotere crisis. Ook weet ik nu nog beter welke actoren betrokken zijn en op wat voor manier ze bijdragen aan het bestrijden en het liefst voorkomen van de crisis.
Ik heb deze cursus als zeer nuttig ervaren, zeker met het oog op H4, maar ook zeker naar de toekomst gekeken. Mocht ik werkzaam zijn in deze tak van de veiligheidswereld, dan is de opgedane kennis zeker relevant.

Multi-disciplinaire oefening in het Paleis van Justitie in Den Bosch
Net als in eerder beschreven oefeningen heb ik als figurant meegedaan aan een oefening die werd gehouden in het paleis van justitie in Den Bosch. Het doel van deze training was om de beveiliging, de politie en de dienst speciale interventies samen te laten werken in verschillende lagen van het geweldsspectrum. Gedurende de dag werden er verschillende scenario’s gehouden, waarbij het geweld steeds verder opliep. 
De competenties die bij deze oefening kwamen kijken, waren vooral communicatie, samenwerken en presteren onder druk. 


Deelgenomen als trainingsslachtoffer bij ontruimingsoefeningen bij ouderenzorg
Net als in eerder beschreven oefeningen heb ik als figurant meegedaan aan een oefening die werd gehouden op een locatie waar ouderen wonen in een verzorgingstehuis. Het doel van deze training was om de bhv, de politie, brandweer, ambulance en de handhaving samen te laten werken gedurende een ontruiming (door brand) waarbij er gewonden waren. Mijn rol was om een journalist te spelen die de OVD’s het lastig mocht maken door vervelende vragen te stellen, maar ook om de andere hulpverleners lastig te vallen. Op deze manier kon ik door de hele oefening lopen en precies zien wat er gebeurde. Voor mij was dit in het begin best lastig, omdat ik bewust de confrontatie met mensen op moest zoeken en dus tegen weerstand aan zou lopen, iets wat ik nog wel lastig vind om mee om te gaan. Maar door goede coaching vanuit 2-Rescue is dit toch goedgekomen en is het voor mij een hele leerzame oefening geweest. Ik heb vooral geleerd dat weerstand van een ander niet erg hoeft te zijn, dat je het ook om kan buigen naar iets positiefs door toch het gesprek aan te gaan. Dit is iets wat later bij adviesvaardigheden ook terug is gekomen. 
De competenties die bij deze oefening kwamen kijken, waren vooral communicatie, samenwerken en voor mij ook buiten mijn comfortzone gaan door de weerstand in de communicatie bij anderen op te zoeken. 
Deelgenomen als trainingsslachtoffer aan multi-disciplinaire oefening bij Klauscentrale in Limburg

Net als bij voorgaande beschrijvingen ben ik als trainingsslachtoffer met 2-rescue meegegaan naar de Klauscentrale in Limburg. Daar was een multi-disciplinaire oefening die aansloot op iets wat behoorlijk actueel is: een aantal milieuactivisten waren een afgesloten terrein opgegaan bij een kerncentrale en wilden daar actievoeren, maar er ging van alles mis, waardoor er slachtoffers waren. Het was een samenwerkingsoefening tussen de BHV, politie, ambulance en de brandweer. 
De belangrijkste competenties waren samenwerken, communicatie, presteren onder druk en vooral het multi-oefenen. 
Aangesloten bij Yours2plan
Tijdens een van de gastcolleges die we dit jaar gehad hebben, werd ook een organisatie voorgesteld die zich richten op het netwerken in de veiligheidswereld. Dit bleef door mijn hoofd spoken en om die reden heb ik ze ook benaderd met de vraag of we misschien iets voor elkaar kunnen betekenen. Zo ben ik na een kennismakingsgesprek terecht gekomen in de zogenaamde HBOsquad, een groep ivk-studenten uit het hele land die gezamenlijk een aantal bijeenkomsten gaan volgen. Tijdens twee van deze bijeenkomsten zal het thema netwerken centraal staan. Er komen mensen uit het werkveld die over hun ervaringen komen vertellen. 
Ook staat het stuk mindset op het programma, een onderdeel waar voor mij zeker nog winst te behalen valt, zeker wat betreft mezelf zelfverzekerder kunnen presenteren. Ik ben benieuwd wat dit platform mij kan brengen, wat ik er kan leren en op welke wijze ik mijn netwerk uit kan breiden. 

Zicht op de beroepspraktijk leerjaar 2: Over
bottom of page