top of page

ZICHT OP DE BEROEPSPRAKTIJK

Gastcolleges

Gastcollege 1


Gastdocent: Ian Reijnders

Bedrijf: IRP

Specialisatie: het leveren van de juiste persoon/expertise aan de juiste plaatsen.

Website: www.irprojects.nl 


Ian vertelde dat het bedrijf uit meerdere organisaties bestaat, elk gericht op een ander deel van het werkveld. Zo is er een deel dat IRPtesting heet, dit deel houdt zich vooral bezig met het ondersteunen bij bedrijven die zich ergens in willen specialiseren. Ze adviseren en geven antwoorden op veiligheidsvragen en vragen over certificeringen, waar het andere bedrijf zelf niet uit komt.  


IRPshop: Dit gedeelte is de webshop van IRP, dit staat voor de verkoop van veiligheidsmaterialen aan klanten. Als een bedrijf iets nodig heeft, kunnen ze hier aankloppen, maar ook als zij juist iets zoeken voor een klant van hun, zijn ze hier aan het goede adres. 


IRPtraining biedt een service aan, deze leveren docenten aan opleidingen, bijvoorbeeld bhv/ehbo-docenten. Ook als een bedrijf een opleiding wil starten, kunnen ze hier hulp bij krijgen van IRP. 


Tijdens het gastcollege ging het vooral over IRPtesting, over hoe een veiligheidsrapport tot stand komt en hoe er gekeken wordt naar vraagstukken. Er kwamen veel termen voorbij die horen bij veiligheidscertificering en veiligheidsprocessen. Het volgende voorbeeld kwam aan bod: een attractie van een pretpark moest goedgekeurd worden, maar kwam in eerste instantie niet door de keuring heen. IRP heeft goed naar alle eisen gekeken, veiligheidsmodellen toegepast op de attractie en aan de hand daarvan een rapport geschreven. Het bedrijf kon dit zo inleveren bij de inspectie, waarna de attractie wel goed werd gekeurd. 


Ook kwam er voorbij wat Europese richtlijnen inhouden en waar producten aan moeten voldoen. Het is belangrijk dat er een bepaalde eis is, aangezien iedereen van alles op de markt kan brengen. Het is daarna aan bijvoorbeeld de VWA om controles uit te voeren of producten ook daadwerkelijk veilig zijn.  Om tot een certificering te komen, doorloopt IRP het volgende stappenplan:

Waar moet je aan voldoen?

Waar voldoe je al aan?

Welke risico’s blijven er over?

Labels, manual en waarschuwingen.

Uitwerking voorgaande stappen

CE-markering


Het is een baan waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken, dat is iets wat me aanspreekt. Je moet secuur te werk gaan en weten waar je mee bezig bent, ook dat ligt me goed. Je komt met veel mensen in contact en kan op die manier een groot netwerk krijgen, dat is ook altijd handig. Wat me minder aanspreekt in dit beroep is dat je vooral veel met administratie bezig bent, je moet constant analyses uitvoeren, berekeningen doen en daar je conclusies aan verbinden. Persoonlijk trekt het mij meer aan om meer in de praktijk bezig te zijn en zal ik dus niet meteen voor deze baan kiezen. 


 â€”——————————————————————————————————————————


Gastcollege 2


Gastdocent: Daniel Pardijs

Bedrijf: Mojo Concerts

Beroep: Specialist veiligheid en vergunningen


Tijdens het tweede gastcollege vertelde Daniel Pardijs over zijn beroep. Hij is specialist veiligheid en vergunningen bij Mojo Concerts. Mojo Concerts is een concert/festivalorganisatie in de breedste zin van het woord. Daniel is daar sinds enkele jaren werkzaam en gaat over de vergunningen en veiligheid. Daarvoor is hij veel onderweg en bezoekt zowel organisaties als gemeentes om alle zaken door te nemen. 


Er komt bij het organiseren van een festival meer kijken dan je misschien in eerste instantie zou denken. Zo moet er gekeken worden naar wat voor festival/evenement het is, op welke locatie het zal plaatsvinden, wat voor activiteiten er zijn, wat voor publiek er op af komt etc. Ook moet er gekeken worden naar de bereikbaarheid, wat voor gevaren het eventueel kan opleveren voor de bezoekers, wat er voor de omgeving voor gevolgen kunnen zijn, etc. 


Als alle risico’s in kaart zijn gebracht, moeten er nog vergunningen aangevraagd worden. Alles moet goed vastgelegd zijn, zodat er altijd terug kan worden gekeken of overal aan gedacht is, mocht er toch iets fout gaan. Als er dan een evenement is, dan zal Daniel ook een kijkje nemen of alles ook op locatie daadwerkelijk goed geregeld is, en of alles volgens de afspraken en vergunningen verloopt.


Ook werd er verteld wat het Corona-virus voor de evenementenbranche heeft betekend, en dus ook voor het werk van Daniel. Dat je flexibel moet zijn en dat het erg veel schakelen was tussen het wel en niet doorgaan van evenementen.  


Wat mij aanspreekt in dit beroep is het vele netwerken wat je doet. Je bent constant aan het schakelen tussen de organisator en de gemeente. Verder is het iets wat ik op kleine schaal zelf al van dichtbij heb mogen meemaken in mijn vrijwilligerswerk. Daar heb ik ervaring op mogen doen met kleine feesten organiseren. Ook daarbij werd er gekeken naar wat voor activiteit het was en wat voor bezoekers er op af kwamen. Om dat op grote schaal te mogen doen, zou zeker wel iets zijn wat bij me zou passen. 


Wat mij minder aanspreekt is dat je ook veel in de weekenden zal moeten werken, aangezien festivals en andere evenementen vaak in de weekenden plaatsvinden. Het is dus niet een erg regelmatige baan. Ik zou het niet erg vinden om af en toe tot laat te moeten werken, maar te onregelmatige werktijden is niet iets wat mij aanspreekt. 


 â€”——————————————————————————————————————————


Gastcollege 3

Gastdocenten: Kees Arts- Evenementenveiligheid en risico’s

Raymond Haesenbos- Programma-manager

René van Santvoort - adviseur strategie en beleid

Ilona- Meldkamer calamiteiten coördinator 

Bedrijf: Veiligheidsregio Brabant Noord


Het derde gastcollege werd door meerdere docenten gegeven. Het ging over de veiligheidsregio Brabant- Noord, een van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland. Binnen die veiligheidsregio werken verschillende organisaties samen, waaronder de gemeentes, de GHOR, de brandweer, de politie, waterschappen, rijkswaterstaat, de GGD, etc. Al deze organisaties werken samen om zoveel mogelijk risico’s op rampen weg te nemen. Zo worden er regelmatig met verschillende partners samen scenario’s gedraaid om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren. 


Ook wordt er voor een aantal jaren een plan gemaakt. Via dat plan wordt gedurende een aantal jaren geïnvesteerd in een zo goed mogelijke samenwerking. Het plan wat de komende jaren loopt, is het plan samen veiliger. Door zoveel mogelijk samen te werken en zo veel mogelijk informatie te delen, zal iedereen tijdens een daadwerkelijke ramp/calamiteit beter op elkaar ingespeeld zijn. 


Een van de belangrijkste plaatsen waar informatie vanuit de burgers naar toe komt, is de meldkamer. Er zal daarom altijd iemand van de veiligheidsregio aanwezig zijn op de meldkamer, om te monitoren hoe groot de kans is dat er daadwerkelijk iets zal gebeuren. Mocht er dan iets gebeuren, dan kan deze persoon gemakkelijker kunnen schakelen en de juiste hulpdiensten in kunnen schakelen en vanuit daar alles te coördineren.


Ook het stukje veiligheid op evenementen kwam aan bod. Wanneer is een evenement een A-evenement, en wanneer is het echt een groot evenement met en hoog risico. Dat hangt af van een aantal factoren die ook al in het vorige gastcollege aan bod kwamen. Wat voor publiek komt er op een evenement af, wat voor activiteiten worden er georganiseerd, hoeveel overlast zal het veroorzaken voor de omgeving en wat doet het met bijvoorbeeld de verkeersdoorstroming?


Het werken bij een veiligheidsregio is iets wat me heel erg aanspreekt, dat is ook een van de redenen waarom ik met de opleiding gestart ben. Het werken met hulpverlening en het samenwerken bij calamiteiten is iets wat ik voor ogen heb om te gaan doen. In welke rol dat precies gaat zijn, dat weet ik zelf nog niet, maar daar hoop ik tijdens de rest van de studie achter te komen wat het beste bij me past.


Het stukje van de evenementen spreekt me wat minder aan, aangezien je dan ook heel onregelmatig moet werken. En natuurlijk laat een ramp zich ook niet precies voorspellen dat het tussen 9 en 5 valt, maar die werkdagen zijn toch anders dan in de evenementenbranche. 


———————————————————————————————————————————

Gastcollege 4


Gastdocent: Dirk Pichel- Security specialist bij FedEx Trade Networks


Het vierde gastcollege werd gegeven door Dirk Pichel. Hij is werkzaam bij FedEx in de functie van security specialst. Voor dit werk reist hij de hele wereld over, waarbij hij trainingen voor zowel medewerkers van FedEx, als voor hun klanten trainingen verzorgt. Ook zorgt Dirk er voor dat de ontwikkelingen die gaande zijn binnen de security up-to-date zijn binnen FedEx en dat dit geïmplementeerd kan worden op verzoek van hun klanten. 


FedEx is een pakketbedrijf met meer dan 400 duizend werknemers. Met dagelijks meer dan 12 miljoen zendingen in meer dan 220 landen, kan je wel zeggen dat hij werkzaam is in een enorm bedrijf. Zendingen gaan niet alleen via het land, maar ook via schepen en vliegtuigen de hele wereld over. Uit deze informatie kan je opmaken dat Dirk Pichel een enorme verantwoordelijkheid heeft om te zorgen dat de veiligheid van de werknemers, maar ook de veiligheid binnen alle bedrijven gewaarborgd wordt en blijft. 


Naast alle digitale veiligheid met betrekking tot bescherming van persoonsgegevens, zorgen dat alle regels bekend zijn binnen de bedrijven en het klankcontact, heeft een security specialist binnen FedEx nog een belangrijke taak: mocht er ergens iets gebeuren op de werkvloer, dan is het aan hem om onderzoek te doen naar dat ongeval en te kijken wat er gedaan kan worden om dat in het vervolg te voorkomen. Ook een stuk innovatie is wat bij dit beroep komt kijken, het technische aspect is daarbij behoorlijk belangrijk. 


Het vele reizen wat hier bij komt kijken, lijkt me aan de ene kant leuk, omdat je zo de kans hebt om op veel plaatsen te komen, maar aan de andere kant brengt het ook mee dat je veel van huis bent. Je ontmoet wel dagelijks nieuwe mensen, wat wel weer een mooie kans is om je netwerk uit te breiden en je bent up-to-date van de laatste ontwikkelingen op veiligheidsgebied. Wat me minder aanspreekt in dit beroep, is dat je erg onregelmatige werktijden hebt en ontzettend veel van huis bent. 


———————————————————————————————————————————


Meeloopdagen


Meeloopdag bij 2-rescue


Via brightspace kwam ik terecht bij een oproep voor mensen die een dagje meewilden naar een oefening van de Mobiele Eenheid (ME). Aangezien ik al geruimde tijd bij de organisatie die dit mogelijk maakt rondloop, kon ik deze kans niet aan me voorbij laten gaan en wilde ik dit ook wel eens vanuit de kant van een student bekijken. De organisatie waar het om gaat is 2-rescue. Zij bieden realistische trainingen voor hulpverleners. Dat doen zij door middel van acteurs, ensceneringen en scenario’s. Deze training was dus bedoeld voor de ME en gaf een mooie kijk op wat zij er voor moeten doen om vakbekwaam te zijn, te worden en te blijven.


De dag begon met een briefing, waarin verteld werd wat de veiligheidseisen zijn en waar we op moeten letten. Ook werd de dag doorgenomen, wat we wanneer zouden gaan doen. 


Op de dag zelf werden verschillende formaties geoefend door de ME, hoe ze moesten gaan staan als de honden en de paarden naar voren kwamen, en een stuk samenwerking.


Het was een super leerzame dag en ik zal in de toekomst zeker nog vaker mee gaan met 2-rescue, aangezien zij bij heel veel verschillende onderdelen van de veiligheidsregio komen en daar ligt mijn interesse.


———————————————————————————————————————————

Multi-disciplinaire oefening van de hulpdiensten


Beschrijving

Wat heb ik meegemaakt?

Ik mocht mee naar een multi-disciplinaire oefening van de hulpdiensten. Daarbij werd samengewerkt tussen brandweer, politie, ambulance en het Rode Kruis. Het betrof een oefening waarbij een aanslag in de metro werd nagebootst, waarbij een bepaald giftig gas vrij kwam en daardoor een hoop slachtoffers vielen en besmet waren met dat gas. 

De bedoeling was om de slachtoffers te triëren, te decontamineren en vervolgens te laten behandelen door ofwel het Rode Kruis ofwel te laten behandelen door het verpleegkundige personeel. De oefendoelen waren voor alle disciplines verschillend, maar wat wel een gezamenlijk doel was, was de samenwerking en de afstemming op elkaar. 


Reflectie

Wat vond ik ervan en waarom?

Het was een zeer interessante ervaring om dit proces te zien vanuit de kant van een slachtoffer. Je  kijkt er heel anders naar als veiligheidskunde in opleiding, omdat je een weet hebt van hoe de verschillende disciplines werken, maar nu zie je ze ook echt in actie. Bepaalde protocollen waren te herkennen en vooral was het goed en mooi om te zien hoe de hulpverlening goed weet wat te doen. 


Wat heeft dit me geleerd over wat ik wel of niet zoek in een baan? 

Ik weet dat ik de kant op wil van crisisbestrijding bij of een gemeente, of bij een veiligheidsregio. Trainen is daarbij ook een belangrijk onderdeel. Ik heb al veel trainingen bij mogen wonen van hulpdiensten die mono trainen, maar dit was mooi omdat het multi-disciplinair was. 


Wat neem ik hieruit mee?

Deze dag heeft voor mij alleen nog maar meer duidelijkheid geboden dat dit de kant is die ik op wil gaan, crisisbeheersing, rampenbestrijding, die kant vind ik het meest interessant tot nu toe. De samenwerking tussen de hulpdiensten kwam duidelijk naar voren en dat ze alles op alles zetten om tot een goed resultaat te komen, is iets wat mij erg aanspreekt. 

———————————————————————————————————————————

NTC CBRN Vught rondleiding


Beschrijving

Wat heb ik gedaan/ gehoord/ meegemaakt?

Het NTC is het nationale trainingscentrum in Vught, wat grenst aan de militaire kazerne die daar gelegen is. Het is een trainingscentrum voor CBRN, dat staat voor chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair. Er worden dus trainingen gegeven voor rampen/indicenten van chemische aard. Tijdens deze rondleiding over dit terrein heb ik uitleg gekregen over wat ze daar allemaal doen. Zo worden militairen, maar ook andere hulpverleners opgeleid om op te kunnen treden als er iets gebeurd met eerdergenoemde chemische zaken, denk daarbij bijvoorbeeld aan ongelukken met radiologische stoffen, nucleaire rampen, aanslagen met chemische of biologische stoffen en dat soort zaken. Om dit goed te kunnen trainen, hebben ze op het NTC verschillende situaties nagebouwd. Zo is er een winkelcentrum te vinden, een hotel, een bioscoopzaal, een spoedeisende eerste hulp met noodhospitaal, een vliegtuig en zelfs een metrostation met een aantal metro’s erin waar scenario’s gedraaid kunnen worden en de trainingen op maat kunnen worden gemaakt. Ook heb ik uitleg gehad over de gevolgen van gevaarlijke stoffen en over veiligheid tijdens de trainingen. 

Er wordt bij de ingang van het terrein gebruik gemaakt van vlaggen, kleuren en signalen. Dit is om de bezoekers van het terrein te waarschuwen dat er met gevaarlijke stoffen of zelfs met echte munitie gewerkt wordt. 


Reflectie

Wat vond ik ervan en waarom?

Voordat ik met de opleiding IVK begon, wist ik wel dat er in Vught ook een militair terrein was, maar ik wist nog niet dat dit daar ook bij zat en dat het gebruikt wordt voor zoveel verschillende trainingen en opleidingen. Eigenlijk kan elke hulpverleningsinstantie hier wel iets leren, en dan ook over gevaarlijke stoffen en rampen. Het was dus erg leerzaam en ook goed om te zien dat mensen voorbereid worden op eventuele gebeurtenissen die grote gevolgen kunnen hebben voor mens en natuur. 


Wat heeft dit me geleerd over wat ik wel of niet zoek in een baan? 

Het is weer in de richting wat ik graag zou willen doen, rampenbeheersing en rampenbestrijding is iets wat hier ook zeer zeker bij past. Het scheelt dat ik al redelijk goed weet welke kant ik op wil gaan, het is dus een mooie toevoeging geweest en ik heb hier wat connecties kunnen leggen. 


Wat neem ik hieruit mee?

Het is weer een toevoeging aan het rijtje van wat ik interessant vind. Ik wil graag nog meer leren over gevaarlijke stoffen, en over het vervoeren van dat en de gevolgen. Dit was een mooi begin om te horen wat chemische en nucleaire rampen tot gevolg kunnen brengen. 

———————————————————————————————————————————


RI&E gemaakt op het werk

Beschrijving

Wat heb ik gedaan/ gehoord/ meegemaakt?

Samen met mijn werkgever heb ik een risico inventarisatie en evaluatie gedaan. Met behulp van een standaard tool hebben we gekeken naar welke risico’s er in het bedrijf voorkomen en welke maatregelen daartegen zijn getroffen. Bij die RI&E kwam naar voren dat wij de risico’s nog niet heel erg in kaart hadden gebracht, en dat het er meer waren dan we vooraf hadden verwacht. Zo wisten niet alle collega’s hoe te handelen bij incidenten en de werking van veiligheidsmaterialen. Om die reden is er een bhv-curus ingepland voor de collega’s en hebben we ook een bhv-plan opgesteld die ik heb geschreven. 


Reflectie

Wat vond ik ervan en waarom?

Met een RI&E breng je risico’s in kaart van een bedrijf, ook al was het een bedrijf waar ik zelf al jaren werkzaam ben, je gaat op een compleet andere manier naar veiligheidszaken en risico’s kijken. Het heeft me inzicht gegeven in wat er allemaal komt kijken bij een RI&E en welke stappen je kan ondernemen bij eventuele risico’s. 


Wat heeft dit me geleerd over wat ik wel of niet zoek in een baan? 

Het was een mooie kennismaking met het opstellen en bekijken van een RI&E, nu in een relatief klein bedrijf. Hoe dit is in een groot bedrijf is iets wat ik zeker ook nog wil gaan doen, maar of het iets is wat ik uiteindelijk elke dag wil doen, dat weet ik niet. Het is tot nu toe niet iets wat bovenaan mijn lijstje staat, maar misschien als we meer lessen en informatie hebben gehad over RI&E’s en arbo etc, dat mijn beeld nog completer wordt en mijn mening verandert. 


Wat neem ik hieruit mee?

De opgedane kennis over RI&E en een andere kijk naar een werkplek. Er zitten meer risico’s in een werkplek dan ik van te voren had gedacht. 

———————————————————————————————————————————


Veiligheid bij een evenement, zowel vanuit security, organisatie als ehbo gezien


Beschrijving

Wat heb ik gedaan/ gehoord/ meegemaakt?

Via mijn vrijwilligerswerk krijg ik ieder jaar de kans om mee een graffitifestival te organiseren. Dit jaar waren er extra factoren waar we rekening mee moesten houden, namelijk de extra maatregelen rondom corona. Het was nog een hele tijd onduidelijk of het festival door kon gaan, maar uiteindelijk kregen we groen licht. Dit jaar keek ik er vanuit een andere invalshoek naar, namelijk als student Ivk. Ik kreeg daarom ook niet alleen het vrijwilligersgedeelte mee, maar ook wat er aan vergunningen geregeld moest worden. Het komt vrij goed overeen met het gastcollege wat we hebben gehad over de festivals en feesten met mojo. Er wordt een risico-analyse gemaakt voor de bezoekers en er wordt gekeken naar factoren die de veiligheid van het festival kunnen beïnvloeden. Daar wordt zo goed mogelijk op geanticipeerd. 


Tijdens het festival zelf heb ik gesproken met de security, onder andere over zaken waar zij tijdens zo’n festival op moeten letten. Het is een evenement wat plaatsvindt op openbaar terrein wat voor iedereen toegankelijk is. Er lopen fietspaden door het gebied en ondanks dat mensen die daar doorheen komen gevraagd wordt om af te stappen, zijn er toch enkelen die besluiten te fietsen. De security is er dan ook voor om mensen daarop aan te spreken en fungeren ook meteen als hosts en informatievoorzieners. Ze zijn er ook voor om eventueel afwijkend gedrag te signaleren en daarop te handelen.


Ook heb ik een aantal incidenten meegemaakt als EHBO’er zijnde: een bezoeker was gevallen en had haar been gebroken, daar heb ik de ambulance voor laten bellen. Daar hebben we alle opvang voor geregeld en gezorgd voor een veilige werkplek, mede dankzij de security. Ook had er een vrijwilliger een epileptische aanval, waarbij we ook gehandeld hebben en daaruit werd duidelijk hoe belangrijk het is om ehbo op je terrein te hebben bij een evenement. 


Reflectie

Wat vond ik ervan en waarom?

Ik had al meerdere keren festivals en evenementen georganiseerd, maar nog niet eerder zo naar veiligheidsaspecten gekeken en zoveel meegekregen ook over waar je allemaal rekening mee moet houden. Vooral het samenwerken met alle partijen vind ik een erg leuk en mooi aspect wat hierbij komt kijken. 


Wat heeft dit me geleerd over wat ik wel of niet zoek in een baan? 

Ik organiseer al meer dan 10 jaar feesten en kleine evenementen, dat vind ik erg leuk om te doen. Ik weet niet of dit iets is wat ik echt fulltime wil doen, aangezien de evenementen ook vaak op onregelmatige tijden plaatsvinden en dat is niet iets wat mij heel erg aanspreekt. Het samenwerken met verschillende partijen en ook het risicomanagement is iets wat me wel aanspreken. 


Wat neem ik hieruit mee?

De samenwerkingen, het netwerk wat ik daar opbouw, maar zeker ook de overeenkomsten met het organiseren van grote evenementen en het risicomanagement wat daarbij komt kijken. De competenties overzicht bewaren, samenwerken en risicobeheersing zijn zeker de dingen die ik meeneem. 


———————————————————————————————————————————

ICT-er over cybercrime


Cybercrime is iets waar ik zelf niet zo veel van af weet, aangezien ik niet heel technisch ben aangelegd. Een computer aan en uitzetten en hier en daar wat installeren lukt me nog wel, maar daar houdt het dan ook wel bij op. De laatste tijd hoor je in het nieuws steeds vaker over cyberaanvallen die gehele bedrijven platleggen. Dit is ook een vorm van veiligheid omdat het een gevaar kan vormen voor bedrijven, maar ook voor mensen. Als bijvoorbeeld apparatuur in een ziekenhuis kan worden overgenomen of platgelegd, dan kan dat levens kosten. Om iets meer te snappen van de cyberaanvallen die worden uitgevoerd, ben ik gaan praten met een ict-er die werkzaam is op een middelbare school in Eindhoven. 


Deze school heeft ook al meerdere malen te maken gehad met cyberaanvallen. Ik heb tijdens het gesprek het verschil geleerd tussen 2 soorten aanvallen en wat dat voor impact kan hebben op een school, maar ook als je dat breder trekt naar andere bedrijven. Ook hebben we het gehad over eventuele oplossingen om dit probleem te verhelpen. Voorkomen is praktisch onmogelijk, maar er zijn wel bepaalde manieren om in te kunnen grijpen. Als je het doorzet naar het werk als veiligheidskundige, kan je bijdrage door bijvoorbeeld een plan te schrijven om voorlichting te geven aan gebruikers van de computers in een bedrijf. Door preventief voor te lichten, kan je aanvallen zoveel mogelijk voorkomen.


Dit is niet iets wat ik uiteindelijk wil gaan doen, omdat techniek iets is wat me niet zo goed ligt, maar ik vind het wel interessant om te horen hoe dit deel van cybercrime werkt. Een eventueel plan schrijven om mensen voor te lichten, past dan wel weer beter bij me, aangezien dat een sterker punt is. 


———————————————————————————————————————————

Meeloopdag met een veiligheidskundige van Gemeente Veldhoven


Beschrijving

Wat heb ik meegemaakt?

Ik mocht een dag meelopen met een veiligheidskundige van de gemeente Veldhoven. De dag begon met een rondleiding door het gemeentehuis, waarbij ik uitleg kreeg over de verschillende afdelingen en de daarbij behorende taken. Ook werd er uitgelegd dat het handig is om de verschillen goed te weten als je uiteindelijk bij een gemeente wil gaan werken. Zo zit er verschil in het ambtelijke deel en het bestuurlijke deel van de gemeentelijke werkzaamheden. Na de rondleiding kreeg ik het integrale veiligheidsplan van de gemeente Veldhoven en omliggende gemeenten te zien. Na deze door te hebben gelezen, zag ik behoorlijk wat overeenkomsten met zaken die we op de opleiding ook leren. De rest van de dag stond in het teken van voorbereidingen treffen voor de opvang van vluchtelingen die naar de gemeente komen. Ik heb meegeholpen met documenten opstellen om de registratie soepel te laten verlopen, verschillende documenten mee gemaakt om de vluchtelingen te kunnen helpen en heb meegekeken naar de zaken die ad hoc geregeld moesten worden. Verder heb ik meegekeken en gesprekken gevoerd met een andere veiligheidskundige die aanwezig was en heb ik ook verhalen gehoord van de vierdejaars stagiaire die aan het werk was aan een opdracht van school. 


Reflectie

Wat vond ik ervan en waarom?

Het was een zeer interessante dag en ik heb veel geleerd. Ik wist nog niet precies wat het werk van een veiligheidskundige binnen een gemeente in hield, maar heb daar na vandaag wel een veel beter beeld bij. Het was niet een normale werkdag voor hun, aangezien ze op dit moment in een crisis zitten en daar zaken voor moesten regelen, maar het liet wel zien hoe divers de baan kan zijn. Het fijne was dat ik de zaken die besproken werden, behoorlijk goed kon volgen door de kennis die ik al op heb gedaan op school en ook in de praktijk al. Er zaten veel overeenkomsten in de opbouw van rapporten die ik gelezen heb en de rapporten die we zelf voor onderzoeken moeten schrijven. 


Wat heeft dit me geleerd over wat ik wel of niet zoek in een baan? 

Ik had zelf al wel een idee wat een veiligheidskundige binnen de gemeente zou kunnen doen, maar dit beeld is nu wel een stuk duidelijker geworden. Het is een zeer diverse baan waarbij je constant moet schakelen tussen zaken en vooral weten hoe processen gaan. Het snelle schakelen is iets wat me zeker ligt en ook de zaken die zijn besproken, het samenwerken met je collega’s en ketenpartners is iets wat ik in de toekomst zeker nog verder wil gaan onderzoeken. 


Wat neem ik hieruit mee?

Door deze meeloopdag heb ik een beter inzicht gekregen in het werk van een veiligheidskundige binnen een middelgrote gemeente. Er zijn veel diverse taken die samen voor de veiligheid moeten zorgen. Je moet ad hoc kunnen reageren en snel kunnen schakelen. Ook moet je van veel zaken iets afweten. Dat hoop en wil ik verder ontwikkelen tijdens mijn opleiding. 

———————————————————————————————————————————

Presentatie Ferry Zandvliet


In 2015 veranderde het leven van Ferry Zandvliet van het ene op het andere moment: hij was aanwezig bij een concert in het Bataclan in Parijs, waar hij samen met een paar vrienden genoot van de muziek. Alles verandert als er knallen te horen zijn, de band stopt met spelen en vluchten het podium af, daarna wordt het doodstil. Ferry vertelt tijdens de presentatie wat hij mee heeft gemaakt die bewuste avond en dag en hoe dat zijn leven heeft beïnvloed. Wat dit te maken heeft met integrale veiligheidskunde is het volgende:

Terrorisme is iets wat vandaag de dag nog steeds speelt in de wereld en er hangt een continue dreiging boven Nederland. Ook de vraagstukken die een overlevende van een aanslag heeft, passen bij het werk wat ik uiteindelijk wil gaan doen. Er kwamen zaken naar voren als: wie mag het land van de aanslag wel verlaten en wie niet (grenzen dicht?), moet er een bescherming komen voor de slachtoffers, zodat de media niet bovenop ze kan duiken als er iets gebeurd?, hoe moet de begeleiding vanuit de overheid en professionals op gang gebracht worden als er zoiets in Nederland zou gebeuren?


Het antwoord op deze vragen weet ik zo niet, maar het stuk terrorismebestrijding is wel iets wat me interesseert en waar ik me ook zeker nog verder in wil verdiepen. Wat ik ook uit de presentatie mee heb genomen, is dat je vooral moet doen waar je je goed bij voelt en dat er echt bijna overal een oplossing voor te vinden is. Die instelling moet je naar mijn idee ook hebben als veiligheidskundige en ook dat is iets wat ik meeneem naar de toekomst.

——————————————————————————————————————————— 

Zicht op de beroepspraktijk leerjaar 1: Tekst
bottom of page